Roel Paesmans, medezaakvoerder van Fruitsnacks

De communicatie van familiebedrijf Fruitsnacks was op veel vlakken al zeer professioneel en doeltreffend … maar binnen het team stonden de neuzen nog niet honderd procent in dezelfde richting. Moest Fruitsnacks in zijn communicatie blijven vasthouden aan zijn authentieke, ambachtelijke karakter? Of was een iets zakelijker imago een must voor hun doelgroep van vooral grote bedrijven? Of waren beide aspecten misschien zelfs verenigbaar?

De familie Paesmans schakelde de hulp van Opmerkelijk in als eerste stap naar een eenduidige communicatie die zou renderen.

Een brandingissue

Roel: “We hadden al een tijdje het gevoel dat we moesten sleutelen aan onze communicatie. Via mijn vader kwamen we bij Opmerkelijk terecht en kozen we voor een communicatietraject met communicatie-expert Sara.

Van bij de start verliep dat super. Tijdens de eerste stap van ons traject – de interne audit – kwam ons probleem al onmiddellijk aan de oppervlakte. We zaten duidelijk niet op dezelfde golflengte op het vlak van branding. Als we wilden gaan voor een sterke communicatie, dan moesten we authenticiteit en professionaliteit met elkaar kunnen verzoenen.”

Concrete stappen naar een duidelijk doel

“In de afspraken die volgden, stelde Sara onze communicatiedoelstellingen scherp. Ze vertelde ons wat er moest veranderen én hoe we dat konden aanpakken. Het hele traject vatte ze samen in een overzichtelijk en compleet communicatieplan, boordevol richtlijnen en taken. Voor een kmo als de onze, met een klein team, was dat een verademing. Nu wisten we exact wat we moesten doen en op welk moment. Dit plan gaf ons een enorm positief perspectief.”

De communicatie met de klant finetunen

“Na ons communicatietraject zijn we meteen aan de slag gegaan. Elk puntje van de kalender volgen we netjes op. Ondertussen hebben we een duidelijke keuze gemaakt voor onze branding, selecteerden we de eerste ambassadeurs van ons merk, werd ons krantje Fruzette gerestyled, enzovoort. Echt elk detail draagt bij tot een betere communicatie met onze klanten, en dat voelt super!”

De holistische aanpak werkt

“We raden dit communicatietraject zeker aan. De holistische aanpak van Opmerkelijk is een absolute meerwaarde. Je ontdekt hoever je staat met je communicatie. Je leert waar de pijnpunten zitten. En je weet uiteindelijk hoe je die pijnpunten het beste aanpakt om je doel te bereiken.”

 

www.fruitsnacks.be/nl

Streef jij voor jouw bedrijf ook naar een communicatie die perfect aansluit bij je branding? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Geert Goffin, zaakvoerster van gast-vrij

Tijdens een professionaliseringstraject van Toerisme Limburg werd de zaak van Geert Goffin van a tot z geanalyseerd. Uit dat onderzoek bleek dat vooral de communicatie rond haar drie vakantiewoningen beter kon.

Omdat ze dankzij haar brandingtraject kon terugblikken op een positieve ervaring met Opmerkelijk, koos Geert voor dezelfde professionele aanpak om haar communicatie aan te pakken.

Professionele kijk op de zaak

Geert: “Mijn zaak gast-vrij is eigenlijk een overkoepelende naam voor mijn drie vakantiewoningen: StroEnzo, VillaEnzo en ZussEnzo. Elk verblijf is uniek en heeft een specifiek karakter.

Omdat ik heel snel evolueerde van één naar drie vakantiewoningen, zocht ik iemand met de juiste knowhow om de overkoepelende communicatie aan te pakken en meer de focus te leggen op de rode draad tussen de woningen. Sara en Lisa waren de communicatieprofessionals die ik zocht. Tijdens een communicatietraject namen ze de communicatie van mijn merk grondig onder de loep.”

Wisselwerking werkt

“Wie aan een traject begint, mag heel wat huiswerk verwachten. En op elke taak bouw je telkens verder. Zo ga je stap voor stap vooruit naar een communicatie die honderd procent op maat van je business is.

Je geniet ook van een constante wisselwerking tussen Sara, Lisa en jezelf. De voorstellen die je doet, brengen het team van Opmerkelijk op ideeën en vice versa. Je inspireert elkaar dus voortdurend. Het communicatietraject heeft een bepaalde structuur, maar door die wisselwerking blijf je niet steken in algemene zaken. Alle communicatie wordt gekneed naar je merk toe.”

360°-benadering op alle levels

“Ik vond mijn communicatietraject een boeiende reis. Sara en Lisa waren altijd goed voorbereid en luisterden perfect naar mijn wensen of vragen. Daarnaast merkte ik dat niets aan hun aandacht ontsnapte. Noem het gerust een 360°-benadering. Zowel inhoudelijk als op het vlak van communicatiekanalen werkten ze geëngageerd mee aan mijn project.

Van bij de start van gast-vrij zorg ik voor een huiselijke toets, zodat mensen zich op hun gemak voelen in hun vakantiewoning. Daarom introduceerde ik bijvoorbeeld veel elementen uit de hyggefilosofie. Sara en Lisa spoorden me aan om dat als houvast te gebruiken in mijn communicatie. Dat werd de verbindende factor tussen mijn drie woningen en bepaalde mijn tone of voice.

Een ander voorbeeld van hun inhoudelijke aanpak was de keuze voor de ik-vorm in alle teksten. Voor dit traject gebruikte ik altijd de we-vorm, terwijl ik eigenlijk mijn zaak alleen runde. Door voor de ik-vorm te gaan, werd de band sterker tussen mezelf en mijn gasten. Ze noemen me zelfs al ‘gastvrouw Geert’ in hun reviews.”

Offline en online communiceren

“Tijdens het communicatietraject werkten we aan offline communicatietools, zoals folders, communicatie in de vakantiewoningen zelf, enzovoort. En ook mijn online communicatie kreeg alle aandacht. Mijn mailverkeer, nieuwsbrieven, sociale media, website, blogs … echt alles passeerde de revue.

Voor mijn nieuwsbrieven bijvoorbeeld kreeg ik de taak om een lijst met topics neer te pennen. Ik slaagde erin om veel ideeën te verzamelen. Lisa en Sara vulden mijn lijst aan met onderwerpen waaraan ik nooit gedacht zou hebben. Dat was voor mij opnieuw een mooi voorbeeld van de meerwaarde van een goede wisselwerking.”

Wauw, wat een resultaat!

“Ik heb nu een duidelijke communicatiestrategie die perfect vertaald wordt in mijn communicatieplan. Dit lijvige document met to do’s, doelstellingen, ideetjes en enorm veel bijlagen (onder meer een lijst van zoekwoorden, veel inspiratie voor Facebook en Instagram en een echte contentplanner) is mijn handleiding voor de komende jaren. Ik heb het zelfs al laten printen en inbinden bij de drukker. 😊

Wie zijn of haar communicatie op een professionele manier wil aanpakken, raad ik dit communicatietraject absoluut aan.”

 

www.gast-vrij.be

Streef jij voor jouw bedrijf ook naar communicatie die perfect aansluit bij je branding? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend intakegesprek.

Ilse wauters

Ilse Wauters, zaakvoerster van ZinZicht

Ilse Wauters van ZinZicht volgde een brandingtraject bij Katlijn van Opmerkelijk. Het resultaat was een nieuw en sterk merk voor haar coachingpraktijk. De eenduidige verhaallijn, het heldere concept en de indeling van haar doelgroepen zorgde voor een duidelijke structuur in haar hoofd.

In een volgende stap wilde Ilse haar kersverse merk lanceren. Ook voor die uitdaging klopte ze aan bij Opmerkelijk. Ilse stapte in een communicatietraject en ontdekte zo op welke manieren ze haar nieuwe merk in de wereld kon zetten.

Diverse doelgroepen

Ilse: “Met ZinZicht wil ik mensen meer inzicht geven in hoe ze vol goesting kunnen leven, leren, werken en samenwerken. En met ‘mensen’ bedoel ik een heel breed kader, van bedrijven, werknemers en mantelzorgers tot zelfs studenten. Net die diversiteit binnen mijn doelgroep maakt de communicatie rond mijn merk een straffe uitdaging.”

Een eindrapport waarmee ik absoluut verder kan

“Gelukkig kon ik bij Sara van Opmerkelijk terecht voor een communicatietraject. Al van bij de start verraste ze me met de hoeveelheid en de diepgang van haar vragen. Zo vroeg ze bijvoorbeeld wat ik eigenlijk wilde bereiken met mijn communicatie. Die vraag had ik mezelf eigenlijk nog niet gesteld. Maar het antwoord op die vraag was natuurlijk heel belangrijk.

Een andere vraag ging over de manier van profileren. Hoe wilde ik me presenteren? Sara liet me enkele voorbeelden uit mijn sector zien. Zo zag ik meteen wat wel en wat niet bij mij paste.

Het bleef uiteraard niet bij een waslijst aan vragen. Tijdens mijn communicatietraject werd ik bedolven onder handige tips. Sara bereidde zich altijd uitstekend voor. Zo deed ze onder andere een uitgebreid concurrentieonderzoek en gaf ze me een lijst zoekwoorden die relevant waren voor mijn business. Al die kennis werd uiteindelijk samengevat in een eindrapport, mét een communicatieplan. Ik voelde meteen: hier kan ik mee aan de slag!”

Op maat van mijn merk

“Mijn doelgroepen zijn heel divers, ik weet dat. Maar dankzij dit communicatietraject spreek ik elke groep aan op een gepaste manier en met de juiste regelmaat. Zo houd ik een duidelijk overzicht en communiceer ik op een zeer gestructureerde manier. Ik loop nooit het risico om iemand te vergeten of overdreven veel aandacht te geven.”

Professionaliteit van begin tot einde

“Dit communicatietraject is een aanrader! Sara bereidde zich altijd goed voor. Ze heeft een zeer grondige vakkennis. Ze betrok mijn branding doorheen heel het communicatieverhaal en daarbovenop kwam ze nog eens creatief uit de bus. Ik kreeg een duidelijke kijk op mijn communicatiestrategie en hoe ik die moest vertalen naar een communicatieplan.

Dankzij dit professionele traject heb ik nu een rapport in handen waarmee ik perfect weet wat me te doen staat.”

 

www.zinzicht.be

 

Streef jij voor jouw bedrijf ook naar een communicatie die perfect aansluit bij je branding? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.