Infographics OpmerKelijk

Hoe leg je een dienst in de etalage?

Vaak krijgen we bij OpmerKelijk van eigenaar-ondernemers te horen dat ze moeite hebben om hun dienstverlening overtuigend aan de man te brengen. Ze kunnen hun diensten niet zomaar laten zien in een etalage. En ze kunnen ze niet tastbaar maken of laten testen of proeven aan de hand van een staaltje. Diensten verkopen is in dat opzicht moeilijker dan producten verkopen.

Zodra hun dienst verkocht en uitgevoerd is, krijgen dienstverleners maar al te vaak te horen: ‘Amai, als ik had geweten dat dat er allemaal in zat, had ik veel sneller toegezegd.’ Of: ‘Jullie aanpak heeft me echt positief verrast, want zo’n diepgaande aanpak had ik echt niet verwacht.’

Zelf weet je natuurlijk perfect hoe je te werk gaat en wat er allemaal komt kijken bij je dienst. Maar dat betekent niet dat de rest van de wereld daarvan op de hoogte is en je diensten naar waarde schat. Een sterke brandingstrategie is uiteraard de basis. Maar zodra die uitgestippeld is, sta je voor een nieuwe uitdaging: je diensten visualiseren.

Met infographics breng je je branding heel concreet in beeld. Je structureert je business visueel vanuit een strategische invalshoek.

De eerste stap? De opzet van je infographics bepalen. Want die opzet bepaalt het ontwerp … en de ontwerpmogelijkheden zijn eindeloos. Je kan je er al snel in verliezen, als je niet weet waar je precies naartoe wil. Ik geef je graag enkele voorbeelden van mogelijke invalshoeken:

  1. Je diensten productiseren

 Architecten, advocaten, hr-consultants … Het zijn maar enkele voorbeelden van dienstverleners voor wie het best een uitdaging kan zijn om hun onderscheidende aanpak zichtbaar te maken.

In een infographic haal je de absolute kern uit je zaak en zet je de belangrijkste klantvoordelen in de spotlights, zodat potentiële nieuwe klanten de meerwaarde van je diensten veel beter kunnen vastpakken. Dat doe je door je methodiek zo gestructureerd mogelijk weer te geven.

  • Tip: Elimineer zo veel mogelijk tekst en werk met symbolen, visuals en tijdlijnen om je infographic behapbaar te maken voor buitenstaanders.
  1. Je unieke merkidentiteit visualiseren

Je merkidentiteit is wat jouw merk uniek maakt. Gebruik dat unieke aspect dan ook in je infographics.

Is er bij al jullie teamleden een serieuze hoek af en past dat binnen jullie branding? Integreer dan enkele ludieke weetjes over gekke gewoontes op de werkvloer. Sta je bekend om je superbetrokken aanpak? Integreer dan enkele representatieve klantentestimonials. Heb je een bijzondere expertise in huis? Schuif die expertise dan naar voren in een korte voorstelling van jezelf als zaakvoerder.

  • Tip: Omarm datgene wat je uniek maakt en breng het naar voren in een samenhangend, strategisch geheel. Zo zien anderen in één oogopslag waar je voor staat.
  1. Je aanbod communiceren

 Vaak zijn eigenaar-ondernemers zo enthousiast over hun aanbod dat ze potentiële klanten overladen met informatie. Het resultaat? Je prospect ziet door de bomen het bos niet meer.

Houd het overzichtelijk, kort en visueel aantrekkelijk. Je klant zal dan veel beter begrijpen wat je allemaal doet en zal het ook veel beter kunnen doorvertellen aan anderen.

  • Tip: Heb je bepaalde nevendiensten of nieuwigheden die je graag wat meer naar voren wil schuiven? Speel met kleur, foto’s en vormgeving om ze extra te laten opvallen.
  1. VerMERKvuldiging stimuleren

Naast nieuwe leads aantrekken kan een infographic ook de perfecte tool zijn om je VerMERKvuldigers richtingaanwijzers te geven voor wat ze kunnen verder vertellen aan anderen over je merk.

Een duidelijke boodschap die ze ook gemakkelijk kunnen doorgeven aan anderen, dat is waar het om draait. Zodra je fans, ambassadeurs en beïnvloeders daarover beschikken, zullen ze ook veel sneller en efficiënter mond-tot-mondreclame over jouw merk voeren.

  • Tip: Ook bij deze invalshoek komen testimonials handig van pas, maar een ‘Over ons’-onderdeel en contactgegevens zijn minstens even belangrijk.

Je merkt het, je kan heel wat kanten uit met infographics! De concrete opzet is dan ook een belangrijke strategische denkoefening.

Een laatste, belangrijke tip die ik hierbij wil geven is: hou altijd je doelpubliek voor ogen. Wil je enkel en alleen je strategische klant benaderen of wil je vooral je mond-tot-mondreclame bij je netwerk vergroten? Wil je een specifiek doelpubliek aantrekken of misschien een bepaald doelpubliek niet meer aantrekken? Het is essentieel om vooraf te bepalen wat je wil bereiken met je infographic en bij wie.

Er zullen ongetwijfeld heel wat vragen naar boven komen voor je van start kan gaan met je infographics. Maar het resultaat van zo’n strategisch onderbouwde infographic zal er dan ook zijn! Een architectenkantoor waarvoor we een infographic ontwierpen, liet ons weten dat ze dubbel zoveel toezeggingen kregen bij hun intakegesprekken. En een industrieel verwerkingsbedrijf meldde ons dat hun bestaande klanten plots veel meer interesse toonden in hun nevendiensten.

Lees meer over infographics laten maken en bekijk enkele voorbeelden. 

Wil je graag een infographic laten maken door mij en zo je diensten de grafische etalage geven die ze verdienen? Stuur dan gerust een mailtje naar lisa@opmerkelijk.be en ontdek hoe ik te werk ga.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *