Voor elke lady boss uit meer dan één stuk

Als we morgen met elkaar zouden praten. Jij en ik, twee groeiende onderneemsters onder elkaar, dan weet ik dat we vast heel geïnteresseerd zouden zijn in elkaars business. Mooie formaliteiten uitwisselend, perfect gepitcht na ‘wat doe jij?’ en ‘wat doe ik?’. Onze oprechte nieuwsgierigheid zal lijken op de verwondering van een kind, onwetend … omdat het nog niet weet wat het allemaal nog niet weet. Weet je nog hoe zalig het was om je nog niet te kunnen afvragen wat je nog niet kon bedenken? Er was een tijd dat we gewoonweg heel wat dingen nog niet hadden meegemaakt.

Weten wat we niet weten

Maar we weten allebei dat we vandaag niet meer zo onwetend zijn. Ons enthousiasme is niet verdwenen, maar onze onschuld des te meer. Neen, we hebben niets fouts gedaan, maar we weten ondertussen maar al te goed hoe we uit onze fouten kunnen leren. Als starters wisten we nog niet wat we niet wisten … maar vandaag weten we als groeiers allebei dingen die we … euhm … gewoon willen vergeten. ? Zou jij de bedenker van de quote ‘Ondernemen is fouten durven maken, opstaan en weer doorgaan’ ook willen kussen? In plaats daarvan geef ik op momenten van twijfel mijn lippen stoer een knalrode kleur en zeg ik ferm: ‘Niet zagen, vooruit! I’m a lady boss.’ Ik denk dat je weet wat ik bedoel. Toch zullen jij en ik zelden onze échte uitdagingen aan anderen vertellen.

Wat ik zou willen vragen

Dus als we gewoon vandaag eens open met elkaar zouden praten. Jij en ik, twee groeiende onderneemsters onder elkaar. Dan weet ik dat we – nog meer dan in elkaars business –geïnteresseerd zouden zijn in elkaars echte verhaal. Eerlijk … ik wil niet wachten tot morgen om het ‘perfecte’ gesprek met je te voeren. Ik popel van ongeduld om je vandaag nog van alles te vragen. Onvoorbereid. Omdat jij misschien – zoals zovelen – liever je perfecte pitch vertelt in plaats van iets waardoor de wereld onterecht zou kunnen denken dat je niet sterk of bekwaam genoeg zou zijn. Of net omdat jij misschien gewoon zo’n echte onderneemster bent. Pratend over de conjunctuur, over cijfers, groeidoelstellingen en zoveel meer. Zo’n echte, eentje uit één stuk, zich perfect pitchend een weg banend door ondernemersland.

Maar ik ben vandaag te benieuwd om niet te vragen of jij er ook zo eentje uit meerdere stukken bent. Een onderneemster … zonder twijfel, maar ook vooral een mens die onderneemt, een moeder die onderneemt, een vriendin die onderneemt. Met vragen, wensen, noden, twijfels … Vastberaden om haar merk te laten groeien met een duidelijke missie, maar niet zonder regelmatig ook bij zichzelf stil te staan als onderneemster, als mens, als moeder en als vriendin.

De mens in jou die onderneemt

Ik zou je daarom vandaag willen vragen of jij ook ooit in volle groei uit je bed stapte en de mens in jou die onderneemt zich een beetje ongerust afvroeg of je nog wel de mens bent die je ooit wilde zijn. Omdat je precies weet wanneer je dag begint, maar zelden wanneer hij eindigt. Of omdat iedere groeier weet dat groeien fantastisch is, maar je ook onverwacht op een rollercoaster zit waar je niet zomaar even uit kan stappen. Terwijl je als starter vooral nieuwsgierig genoot van je pad, zit je als groeier vaak op een achtbaan die zo ontzettend snel gaat.

Heb jij ook soms zo weinig tijd om rond te kijken? Gelukkig zit je als groeier looping na looping steviger in je stoel en maakt adrenaline ook gelukkig … Je krijgt nieuwe kansen en ontmoet nieuwe mensen. Ook mensen die je helpen om weer wat meer de mens te zijn die je ooit wilde zijn. Werd groeien bij jou ook zoveel leuker toen ‘ik’ veranderde in ‘wij’? Toen niet meer elke stap, elke e-mail, elk idee door jouw mallemolen moest gaan? Ik stapte in ieder geval gelukkiger uit mijn bed. De mens in mij die onderneemt vond het heerlijk om een stuk kennis en ervaring door te geven. Eén is maar alleen … en al was de stap naar twee enorm groot, ik kijk nu al uit naar nummer drie. Al zal het stukje mens in mij de ondernemer in mij heel streng moeten blijven bewaken om ervoor te zorgen dat ik de grenzen van mijn passie niet overschrijd. Want op zo’n ochtend naast je bed besef je dat er méér dan alleen maar adrenaline nodig is om je op lange termijn ook nog gelukkig te maken. Heb jij dat ook?

De moeder in jou die onderneemt

Ik zou je vandaag willen vragen of de moeder in jou die onderneemt zich soms ook schuldig voelt. Want terwijl de wereld schreeuwt dat ‘kwaliteit veel belangrijker is dan kwantiteit’, lijk ik bijna uit de oertijd als ik hierover mijn bedenkingen heb. Mijn kids laten opgroeien tot gelukkige, zelfstandige volwassenen is voor mij een even belangrijke opdracht als zorgen voor de groei van mijn bedrijf. De kans is groot dat ook jij er een ijzersterke planning op nahoudt omdat je niet alleen je ondernemerschap, maar ook je moederschap hoog in het vaandel draagt. Al zullen we hiervoor nooit worden genomineerd, laat staan in de boekjes komen … we praten er zelfs niet al te vaak over. Want ons moederschap, dat nemen we er toch gewoon eventjes bij, niet?

Als ik perfect aan het pitchen ben, zal je mij zeker niet horen vertellen over mijn schuldgevoel waardoor ik het mezelf vast niet gemakkelijk maak. Ik zal niet zeggen dat ik de boterhammen van mijn kids smeer, gewoon omdat ik het zelf wil, dat ik op zaterdag en vaak zondag ontiegelijk vroeg opsta zodat mijn kinderen er in het weekend niet te veel last van hebben dat ik niet alleen hen maar ook mijn bedrijf wil laten groeien, dat ik mezelf vaak in bochten wring om er meer voor hen te zijn en mezelf er niet van afmaak met ‘ik mis geen enkel oudercontact of schoolfeest’.

Maar als ik vandaag de kans zou krijgen, dan vroeg ik jou zeker hoe jij onze boeiende combinatie ervaart. Of jij eerlijk waar geen enkel schuldgevoel hebt, omdat ze zeggen dat kinderen van een gelukkige moeder ook gelukkiger zijn? Moederschap en ondernemerschap zijn perfect te combineren, maar vind jij het ook soms een uitdaging omdat je ook een aanwezige moeder wilt zijn? Mijn kinderen zijn maar enkele jaren jong … Dit zorgende aspect draagt voor mij ontzettend bij aan het stukje moeder in mij dat zich hierdoor gelukkiger voelt samen met de mens in mij én de onderneemster in mij. Heb jij dat ook?

De vriendin in jou die onderneemt

Ik zou je vandaag willen vragen of de vriendin in jou die onderneemt soms ook een luisterend oor nodig heeft. Want ik zie wekelijks heel wat knalrode lippen in ondernemersland die ferm zeggen: ‘Niet zagen, vooruit! I’m a lady boss.’ Terwijl de bedenker van die eerdergenoemde quote over vallen en opstaan misnoegd staat te wachten op zijn kus. Maar alleen onze beste vrienden zullen onze twijfels en fouten kennen. Want eerlijk, we weten beiden best waarvoor we staan, geloven in wat we doen en gaan 200 procent voor onze passie. We genieten van onze groei en zetten kordaat de stappen die we willen zetten.

Maar af en toe hebben we iemand nodig die niet aan ons gaat twijfelen als we zelf eens twijfelen. Een vriendin die ons door en door kent en niet alleen gelooft in onze groei, maar vooral ook in ons. No matter what … Zoals die keer dat ik mijn goede vriendin, die een topfunctie heeft, opbelde nadat ik mij in volle groei bezorgd afvroeg: ‘En wat als de wereld op een dag ontdekt dat ik maar OpmerKelijk gewoon blijk te zijn?’ Haar professionele uitleg dat heel veel vrouwen – zelfs zij – in een topfunctie last hebben van het Imposter Syndrome stelde mij gerust. Maar het waren vooral haar woorden ‘Als je OpmerKelijk gewoon bent en toch OpmerKelijke dingen durft te doen, dan ben je gewoon OpmerKelijk’ die het stukje vriendin in mij gelukkig liet voelen samen met de mens in mij, de moeder in mij én de onderneemster in mij. Heb jij dat ook?

Ons echte, imperfecte verhaal

Als we vandaag met elkaar zouden praten. Jij en ik, twee groeiende onderneemsters onder elkaar, dan weet ik dat we vast heel geïnteresseerd zouden zijn in elkaars verhaal. Mooie inspiratie, niet meer verpakt in een perfect gepitcht ‘wat doe jij?’ en ‘wat doe ik?’. Onze oprechte nieuwsgierigheid zal niet meer lijken op de verwondering van een onwetend kind, dat nog niet weet wat het niet weet. In plaats daarvan zullen we samen vol zelfvertrouwen de lady boss in onszelf loslaten omdat ze boeiend is als mens, als moeder én als vriendin. Nét daarom kunnen we onderneemsters zijn uit één stuk. Ondanks onze vragen, wensen en noden.

Wacht je liever tot morgen om te praten? Geen probleem! Maar schrik dan wel niet als ik je na je perfecte pitch even vraag naar de precieze kleur van je knalrode lipstick. 🙂

 

Over Katlijn Voordeckers, lady boss van OpmerKelijk

Katlijn Voordeckers is businessconsultant, gespecialiseerd in brandmanagement en communicatie. Ze begeleidt ondernemers en hun (zaken)partner in verschillende fasen van hun ondernemerschap. Vanuit een creatief concept werkt Katlijn voor jou een brandingplan op maat uit. Zo kun je je OpmerKelijk profileren met een duidelijk concept, krachtig aanbod, heldere communicatie en strategische aanpak.

De brandingtrajecten van OpmerKelijk zijn vooral gericht op ondernemers die willen groeien, heroriënteren of hun branding versterken. Ook starters kunnen bij OpmerKelijk terecht. Naast consultancy biedt Katlijn groepstrainingen over branding, communicatie en netwerken aan, zowel online als face to face. In 2014 verscheen Onderneemster zkt sterk merk, het boek dat ze samen met Sara Reymen schreef over branding en communicatie.

Zin in een gesprek over de groei van je merk? Vraag dan een vrijblijvend intakegesprek aan, maar wees voorbereid dat Katlijn je ook naar je verhaal zal vragen. 🙂

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *