Kim Was en Evelien Vanbrabant, zaakvoersters van Sfera architecten

Ambitieuze architecten en vriendinnen Kim en Evelien wilden een eigen architectenbureau oprichten, gespecialiseerd in sfeervol en gezond bouwen. Omdat ze heel goed wisten hoe belangrijk stevige fundamenten zijn en ze zich met een duidelijke branding wilden profileren, volgden ze het businesstraject van Opmerkelijk.

Evelien: “Kim en ik hebben samen gestudeerd en werkten voor hetzelfde architectenbureau. Een tijdje geleden gingen we na elkaar in zwangerschapsverlof. Die tijd hebben we gebruikt om eens goed na te denken over onze carrière. We wisten van elkaar dat we op dezelfde golflengte zaten en dat we de ambitie hadden om ons eigen ding te doen. Omdat alleen ook maar alleen is, beslisten we uiteindelijk om samen een bureau op te richten.”

Kim: “De volgende stap was om professionele hulp te zoeken om onze zaak vanaf het eerste moment goed uit te bouwen en duidelijk te profileren. We hadden veel ideeën, maar die in een helder concept gieten, was een uitdaging waarvoor we de begeleiding van een expert nodig hadden. Een vriendin had een businesstraject bij Opmerkelijk gevolgd en was heel lovend. We gingen op intakegesprek bij Katlijn … en de rest is geschiedenis.”

What’s in a name?

Trotse ouders Kim en Evelien doopten hun zaak Sfera architecten. Kim: “Die naam had oorspronkelijk geen betekenis. Hij klonk gewoon goed en riep een bepaalde sfeer op.”

Evelien: “Met veel goede wil zou je nog kunnen zeggen dat hij stond voor sfeer en architectuur, maar ook dat was een magere boodschap. Katlijn zag ik onze naam veel meer en heeft er de basis voor ons concept van gemaakt. Wij zijn een architectenbureau dat ontwerpt rond vier pijlers: sfeer, energie, rust en actief gezond bouwen. Vooral dat laatste vond ik een knappe vondst: wij besteden veel aandacht aan constructieopbouw, luchtkwaliteit en materiaalkeuze, waardoor de bewoners letterlijk gezonder kunnen wonen. Veel mensen focussen op gezonde voeding en beweging, maar ook de plek waar je veel tijd doorbrengt, moet bijdragen tot je gezondheid. Eerst waren we bang dat mensen onze stijl zouden associëren met geitenwollensokkenarchitectuur. Maar Katlijn heeft met die vier pijlers het evenwicht gevonden in de architectuur waar wij voor staan: sfeervol, energetisch, rustgevend en gezond.”

Een half woord

Kim: “Dankzij de begeleiding van Katlijn is het voor ons heel gemakkelijk om onze architectuur uit te leggen aan anderen en helder te communiceren waar wij naar streven. Wij kregen vaak niet goed verwoord wat we precies bedoelden, maar Katlijn slaagde er altijd in om de juiste woorden te vinden. Ik heb veel ‘ja, dat bedoel ik’-momenten gehad.”

Evelien: “Katlijn had aan een half woord genoeg om ons te begrijpen. Straf, want ze zit niet in de wereld van de architectuur. Soms begreep ze zelfs wat we wilden voor we het zelf wisten!”

Drie vrouwen, één concept

De samenwerking tussen de drie ondernemende vrouwen verliep bijzonder vlot en superaangenaam. Kim en Evelien waren voor elke sessie goed voorbereid op alle opdrachten. Kim: “Wij hadden altijd ons huiswerk gedaan, maar ook Katlijn was elke keer goed voorbereid. Ik vond het een echte meerwaarde dat zij als buitenstaander naar ons keek, want wij zagen alles door de ogen van de architect. Het was tof om met haar samen te werken en met haar vragen aan de slag te gaan. Bovendien was het een hele geruststelling om te zien dat Evelien dezelfde antwoorden gaf op die vragen. Als we al eens iets anders zagen, dan probeerde Katlijn een brug te creëren.”

Evelien: “Ik stond er eigenlijk versteld van hoe goed het allemaal ging. Katlijn maakte een samenvatting van onze antwoorden en voegde daar haar expertise en inzichten aan toe. Zo kwamen we samen tot het perfecte concept.”

Sterk netwerk

Kim en Evelien werkten met Katlijn ook zeer intensief aan de strategie achter hun brand. Zo wisten de twee architectes heel concreet hoe ze hun merk konden laten werken. Katlijn daagde hen voortdurend uit om actie te ondernemen.

Kim: “Het businesstraject is een echte aanrader. Het brengt je tot de juiste inzichten op een hele praktische manier en dat leidt tot de ideale branding voor je bedrijf. Bovendien krijg je toegang tot het Opmerkelijk Netwerk waarin je alleen maar enthousiaste onderneemsters met een ongelofelijke drive ontmoet. Katlijn heeft ons actief in contact gebracht met onderneemsters uit haar netwerk. Er zijn contacten ontstaan die een echte win-winsituatie kunnen opleveren.”

Evelien: “Wij hebben de begeleiding van Katlijn trouwens al aan verschillende mensen aangeraden. Je krijgt niet alleen een topconcept en een duidelijke branding, maar ook heel veel tips om je te onderscheiden van je concurrenten. Zo krijgen onze klanten nu aan het begin van hun bouwproject een handige map om alle bouwdocumenten netjes in op te bergen en op het einde een stoefboekje met foto’s van hun nieuwe thuis. Twee fijne ideeën van Katlijn die een groot verschil maken.”


www.sfera-architecten.be

Wil jij ook een doordacht concept en een sterke branding voor je onderneming? Volg dan het businesstraject van Opmerkelijk. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend intakegesprek.