Pot vol of potvol?

Briefings met klanten. Brandingplannen uitschrijven. Afspreken met collega-ondernemers. Nadenken over creatieve concepten. Opleidingen geven. Netwerken. Mijn kinderen naar duizend-en-een activiteiten brengen. Gaan lunchen met een vriendin. Qualitytime met mijn man. Eindelijk eens onderuitzakken met een boek en een kopje latte macchiato, liefst met een toef slagroom en Maltesers erbovenop. Ja … mijn agenda is goed gevuld! Zowel mijn professionele Outlook-agenda als de kalender met privé-afspraken die thuis op de koelkast hangt. Als ik terugkijk op 2015, zie ik een gevuld jaar. En zo heb ik het graag. Want ik hou van uitdagingen, van nieuwe dingen leren en boeiende mensen ontmoeten.

Stilstaan is vooruitgaan

En eigenlijk is er maar één gevaar verbonden aan zo’n goed gevulde kalender: je gaat maar door, en door, en door … Maar de laatste jaren sta ik er echt bij stil en maak ik niet alleen afspraken met mijn klanten, maar ook met mezelf. Om bewust te werken aan mijn strategie zodat ik geen weg insla die eigenlijk niet bij me past of die ik niet wil inslaan. Af en toe stilstaan is voor mij noodzakelijk om vooruit te kunnen gaan. Dus plan ik elk jaar bewust tijd in voor een aantal essentiële dingen. Zo kan mijn agenda zich niet razendsnel vullen met afspraken en kleine dingen, waardoor de essentiële zaken er niet meer bij kunnen.

Doordacht omgaan met je stenen

Ken je het voorbeeld van de pot die je vult met zand en stenen? Als je eerst stenen in je pot legt en er dan zand bijdoet – liefst niet tot aan de rand, maar met wat ruimte voor flexibiliteit – dan past alles mooi. Je kunt er zelfs nog een steentje extra in duwen als je echt zou willen. Maar wat gebeurt er als je eerst al het zand in de pot kiepert en er dan de stenen bij wilt krijgen? Wel, probeer het een keer uit. Een hele klus die heel wat geknoei met zich meebrengt.

Dit voorbeeld vind ik heel waardevol als het gaat over je planning. De stenen zijn dan de essentiële zaken die je moet doen voor je onderneming, zoals een strategie uitwerken, stilstaan bij je marketing en communicatie, je financiën bekijken. Dat is voor elke ondernemer anders, maar strategische tijd is volgens mij voor iedereen onmisbaar.

Mijn essentiële stenen

Wat voor mij de essentiële acties zijn die ik lang op voorhand plan?

 • tijd om na te denken over mijn strategie
 • tijd om bij te leren door opleidingen te volgen
 • me-time, tijd voor mijn gezin en vakanties zodat ik creatief en gemotiveerd blijf

Door goed te plannen heb ik elk jaar tijd voor deze dingen. Het zijn geen stenen die ik op het allerlaatste moment in de pot probeer te proppen. En ik merk dat meer en meer onderneemsters hun tijd bewaken door nu al hun planning te maken voor 2016. Niet tot in de kleinste details natuurlijk, want er moet ruimte blijven voor onverwachte dingen. Maar voor grote activiteiten heb ik meestal geen bewegingsruimte meer in mijn agenda. Jammer dus dat ik zoveel uitnodigingen krijg voor opleidingen of events die over enkele weken al plaatsvinden. Hoe interessant zo’n activiteit ook is, ik moet de steen op tijd in mijn pot kunnen leggen … en ik ben niet de enige. Misschien een tip voor de onderneemsters onder jullie die regelmatig trainingen en events organiseren.

Jouw essentiële stenen

Maak jij deze maand ook nog werk van je planning voor 2016? Met nadenktijd voor je strategie en je belangrijke acties? Ik kan het alleen maar aanbevelen. En misschien wil je in het voorjaar wel een plekje voorzien voor een OpmerKelijke opleiding. Ik ben er ruim op tijd mee. 😉

Ik wens je alvast een boeiend einde van een ondernemend 2015!

2 reacties

 1. Geplaatst op december 11, 2015 om 20:57 | Permalink

  Mooi geschreven Kathlijn ! En er zit veel bruikbaars bij!

 2. Katlijn Voordeckers
  Geplaatst op december 18, 2015 om 06:51 | Permalink

  Dank je wel Diane! Fijn dat je de tips kunt gebruiken. Heel veel succes met alles wat je onderneemt in 2016!

Plaats een reactie

Je email zal nimmer op deze site vertoond worden, noch met anderen gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*