Open brief aan een groeiende onderneemster

Katlijn Voordeckers OpmerKelijk

Beste groeiende onderneemster

Dit is een open brief aan jou. Met woorden die ik al heel lang wilde opschrijven en waar ik niet toe kwam. Je herkent het vast als ik zeg: ‘Nog geen tijd gehad’. Maar vandaag zet ik mij eens rustig neer en neem ik alle tijd om je mijn respect te tonen. Want dat verdien je, zonder twijfel. Al zeg ik het vast niet vaak genoeg. Ik kreeg de afgelopen jaren je vertrouwen om samen te werken aan jouw sterk merk en je gaf er mij onverwacht een eerlijke blik achter de schermen bovenop. Dus deze brief is speciaal voor jou, beste groeiende onderneemSTER. Want volgens mij zit er niet toevallig het woordje STER in jouw naam.

Toch mag je die ster van mij gerust zelf wat meer podium geven. Als je wacht tot ze uit de lucht komt vallen, dan doe je je wensen tekort. Natuurlijk weet ik dat je niet meer twijfelt aan je kennis, je kunde, je aanpak … maar heel soms nog aan jezelf. Maar je staat er echt wel als vrouwelijke ondernemer. Of ik per se het adjectief vrouwelijke ervoor moet zetten? Niet elke onderneemster hoort dit graag … Maar net die vrouwelijkheid geeft een geweldig evenwicht in een ondernemerswereld waar nog steeds meer mannen dan vrouwen zijn. Laat je dus niets wijsmaken en doe jezelf een plezier. Benoem het, respecteer de verschillen en doe er iets positiefs mee. We zijn verschillend en dat is echt wel oké, zolang we er maar mee omgaan met respect. Van mij mag je dat respect zelfs nog iets meer afdwingen. Onderschat jezelf niet en kijk eens naar wat je al hebt bereikt. Ik kijk met grote bewondering naar jouw ondernemerschap waar je meestal wat meer nadruk legt op ‘onder’ en minder op ‘nemer’. Want jij bent vooral een ‘gever’, niet? En dat is niet alleen mooi, maar ook heel sterk. Want hiermee laat je niet alleen je bedrijf, maar ook jezelf en de wereld rondom je groeien.

Mag ik je er wel even aan helpen herinneren dat er als gever niets fout mee is om voluit je positie en geloofwaardigheid ook in te nemen. Nee, je moet niet roepen en schreeuwen over jezelf en vertellen hoe geweldig je bent. Maar je mag wel jezelf en je bedrijf nog wat meer laten zien in al zijn facetten. Ik weet dat je voor de volle 100% in je bedrijf gelooft, maar geloof je ook altijd in jezelf? Ik hoop van wel. Want ik zie iemand die opportuniteiten ziet en kansen weet te benutten. Ik zie iemand die onderneemt met een duidelijke visie en missie. Ik zie iemand die met al haar vrouwelijke kwaliteiten duidelijk haar mannetje weet te staan in ondernemersland. Maar groeit je zelfvertrouwen ook recht evenredig met je groei? Ik wil heel graag geloven van wel. Of doe je jezelf af en toe nog tekort? Zoals die keer dat je als onderneemSTER in volle groei je bedrijf nog steevast ‘een bedrijfje’ noemde. Of zoals die keer dat je als onderneemSTER niet voor jezelf opkwam toen je netwerk voor de zoveelste keer een onbekende mannelijke expert inhuurde voor datgene waar jij al jaren expert in bent. Of zoals die keer dat je niet opkwam voor die andere onderneemSTER die precies zei wat jij al lang dacht en het deksel op haar neus kreeg van anderen. Zoals ik al eerder zei: als je wacht tot die STER uit de lucht komt vallen, dan doe je je wensen tekort. Elke verandering begint bij jezelf …

Dus twijfel niet en durf vol vertrouwen verder te groeien. Al kan je van de wereld niet altijd rekenen op unaniem begrip. Mensen verwachten nog vaak huisje, boompje, beestje … en jij zet er vol daadkracht ‘bedrijfje’ bij. Dat hoort voor jou onlosmakelijk thuis in die rij. Even belangrijk als een kind dat je aandacht geeft om zich volop te ontwikkelen. Misschien je enige kind, maar vaak ook je tweede, derde of vierde kind naast je kroost thuis. Die je allemaal doodgraag ziet en ook vol liefde wilt helpen groeien. Jij kan hen zoveel leren … en zij jou. Maar het is niet altijd gemakkelijk en daar moet je van mij echt niet stoer over doen. Ik weet dat je je soms schuldig voelt en keuzes moet maken. Dus geef je omgeving een eerlijke blik op jouw vrouwelijk ondernemerschap. Laat ruimte om jou te begrijpen en zorg dat jij ook hen begrijpt. Toon begrip voor je partner die soms wakker ligt van je investeringen. Maar vertel hem hoe doordacht je te werk gaat. Toon begrip voor je trotse ouders die toch een gemakkelijkere weg voor hun dochter hadden gewenst. Maar vertel hen dat je dag na dag doet wat je het allerliefste doet. Toon begrip voor je vrienden die zich zorgen maken over jouw veel-te-veel-urenweek. Maar vertel hen ook over jouw ideale mix tussen vrijheid én verantwoordelijkheid. Ik ben ervan overtuigd dat als jij vol vertrouwen durft te groeien en jouw eigen pad volgt, dat de wereld ook zal volgen. Je maakt de weg vrij voor een hele generatie dochters en kleindochters die prachtige voorbeelden zullen zien en vrouwelijk ondernemerschap als een evidentie zullen meekrijgen.

Je vergeet soms dat er pakweg 50 à 60 jaar geleden nog bijna geen vrouwelijke ondernemers waren. Al lijkt het voor mij alsof vrouwen hier al eeuwen mee bezig zijn. En … is dat eigenlijk ook niet zo? Ondernemen en helpen groeien is ook voor jou een tweede natuur en daar mag je terecht trots op zijn. Je bent een prachtig rolmodel voor starters die nog heel veel van je kunnen leren. We weten beiden dat er aan het werkwoord groeien nog een hele mindmap aan andere werkwoorden verbonden is, zoals doorzetten, plannen, cijferen, coördineren en concealer kopen … Voor na de slapeloze nachten die je wakker doorgebracht hebt :-). Maar mag ik je de goedbedoelde raad geven om in deze volle vaart ook volop te genieten? Van wie je bent, van wat je betekent en van alles wat je al hebt bereikt. Verbind je met anderen die begrijpen hoe jij je pad als groeiende onderneemSTER waarmaakt. Wacht niet tot de wereld jou applaus geeft om voldoening te ervaren. Wees trots op wat je al hebt bereikt en vertrouw op je eigen gevoel én je verstand. Zo kan je je verdere koers bepalen aan de hand van je eigen blik op de STERREN en niet van ieder schip dat jouw pad passeert … Ik kijk heel graag met je mee.
OpmerKelijke groeten
Katlijn

Zaakvoerder OpmerKelijk
Co-auteur van Onderneemster zkt sterk merk (LannooCampus2014) over branding & communicatie waarmee je het verschil maakt

21 reacties

 1. Geplaatst op november 10, 2015 om 18:31 | Permalink

  Dank je wel voor deze prachtige woorden topcoach en lieve vriendin!
  Weer een blog die recht naar mijn hart gaat!

  xxx

 2. Katlijn Voordeckers
  Geplaatst op november 12, 2015 om 16:41 | Permalink

  Ik schreef hem recht uit mijn hart Lies en ik zeg eerlijk dat jij ook één van de onderneemsters bent die mij inspireerde om deze brief te schrijven. Het is zo knap om je te zien groeien als een echte onderneemSTER. Mijn respect! Hartelijke groeten Katlijn

 3. Geplaatst op november 11, 2015 om 00:55 | Permalink

  Dank je wel, Katlijn!

  Die bemoedigende woorden en dat schouderklopje zijn van harte welkom. Zeker nadat ik vandaag, voor het eerst in heel mijn leven, te horen kreef dat ik een opdracht niet binnenhaalde omdat … ik een vrouw ben. Kan je dat geloven, anno 2015?!

  Ik vind hem trouwens ook heel erg knap geschreven, jouw open brief. Proficiat!

  Groetjes,

  Ann

 4. Katlijn Voordeckers
  Geplaatst op november 12, 2015 om 16:39 | Permalink

  Dag Ann, dank je wel voor je fijne reactie! Heel fijn om dit te lezen van een collega die ik zo respecteer. Ja, ik kan dat helaas nog geloven. Dit overkwam mij ook al. En het is niet altijd gemakkelijk om dan op te staan en je respect af te dwingen. Maar we moeten niet wachten tot de wereld ons zegt dat we goed bezig zijn. Nog steeds komen er veel te weinig vrouwelijke ondernemers in de aandacht. En daarom deze brief… We moeten niet wachten op dat applaus, maar gewoon zelf laten zien wat we waard zijn. En hopelijk maken we zo de weg vrij voor onze dochters en kleindochters die na ons zullen ondernemen. Hartelijke groeten Katlijn

 5. Geplaatst op november 11, 2015 om 10:39 | Permalink

  Katlijn,
  Wat heb je dat goed verwoord ik werd er stil van.
  Het geeft weer een duwtje in de rug
  Dank je wel Kathlijn

 6. Katlijn Voordeckers
  Geplaatst op november 12, 2015 om 16:31 | Permalink

  Heel graag gedaan Annelies. Groeien is niet altijd makkelijk. Dat weten we allemaal, maar als vrouw doen we precies nog net een stapje extra. Want we willen absoluut niet onderdoen voor anderen. Maar weet dat er een heleboel onderneemSTERs rond je zijn die je begrijpen en volop in jou geloven Annelies! Van mij krijg je absoluut mijn respect.

 7. Geplaatst op november 12, 2015 om 08:01 | Permalink

  Geweldig. De brief leek wel persoonlijk naar mij gericht. Dank je wel.. het geeft me net nog dat ene duwtje dat ik nodig had naar nog meer daadkracht en spirit.

 8. Katlijn Voordeckers
  Geplaatst op november 12, 2015 om 16:29 | Permalink

  Bedankt voor je fijne reactie Ann. Ik ben heel blij te lezen dat je er wat aan hebt. Blijkbaar zeggen we het veel te weinig wat er echt in ons omgaat. Want we moeten ‘ons mannetje’ staan, niet? Geloof in wat je kan en ga ervoor. Stap voor stap en wacht vooral niet tot de wereld jou applaus geeft. Dat moet je zelf af en toe doen en deze keer deed ik het voor jou :-).

 9. Geplaatst op november 12, 2015 om 20:01 | Permalink

  Prachtige brief, raakt ook bij mij de gevoelige snaar, herkenbaar. Ik ga deze zeker nog herlezen op moeilijkere momenten!

 10. Katlijn Voordeckers
  Geplaatst op november 13, 2015 om 08:47 | Permalink

  Dank je wel Sylvia. Ik hoop dat de blog je nog veel energie mag geven in verschillende fases van je ondernemerschap. Heel veel onderneemsters kunnen zich er blijkbaar in herkennen. En ik ben blij dat hij goede moed geeft, want dat was echt de bedoeling. Nog heel veel succes bij alles wat je onderneemt! Vriendelijke groeten Katlijn

 11. Geplaatst op november 15, 2015 om 15:21 | Permalink

  Dankjewel. En nu: inschrijven voor de Womed Award! Jawel, ook jij!!! Succes ?

 12. Katlijn Voordeckers
  Geplaatst op november 16, 2015 om 07:08 | Permalink

  Beste Danielle, hartelijk bedankt voor je feedback. Fijn dat je de open brief ook met je netwerk gedeeld hebt. Leuk te lezen dat je in mij een onderneemster voor de Womed Award ziet. Ik kreeg de tip de laatste tijd nogal een paar keer ;-). Ooit zal de dag waarschijnlijk wel komen dat ik voel dat het het moment is en ondertussen werk ik nog vol enthousiasme verder aan OpmerKelijk en hoop ik nog veel ondernemers te helpen OpmerKen met hun merk … Heel veel succes met alles wat je onderneemt! Vriendelijke groeten Katlijn

 13. Tania Joris
  Geplaatst op november 20, 2015 om 09:54 | Permalink

  Bedankt Katlijn, jouw woorden geven mij terug het geloof en de energie die ik op dit moment nodig heb.
  Net nu het wat minder gaat met de zaak, begon ik meer en meer aan mezelf te twijfelen en inderdaad slapeloze nachten!
  En dan deze mooie brief van een super madam, ik werd er even stil van!
  Nogmaals super bedankt voor de motiverende woorden van een vakvrouw!
  Groetjes

 14. Katlijn Voordeckers
  Geplaatst op november 20, 2015 om 17:47 | Permalink

  Dank je wel Tania voor je eerlijke feedback! En bedankt voor het prachtige compliment. Het is inderdaad niet altijd gemakkelijk, maar in rustige momenten kan je altijd werken aan nieuwe ideeën en frisse inspiratie opdoen. Heel fijn dat deze open brief je heeft geïnspireerd. Go for it en gebruik deze tijd vooral om je volgende stap uit te werken. Groeien is nu eenmaal dingen doen op korte termijn die pas resultaat zullen geven op langere termijn. Heel veel succes! Groetjes Katlijn

 15. Geplaatst op november 20, 2015 om 10:52 | Permalink

  Een héél mooie brief, dank je wel!
  Herkenbaar… ook al ben ik amper 2 jaar en 8 maanden onderneemster.. Merkwaardig toch, hoe je op zo korte tijd ‘geconfronteerd’ wordt met al die dingen die je beschrijft!
  Vooral het gevoel de mensen in je naaste omgeving tekort te doen, door gebrek aan tijd omdat je weer maar eens een afspraak/verplichting hebt, dat valt me soms zwaar. Dus, dank je wel voor het inspreken van goede moed 🙂
  En, ook voor jou, een welgemeend applaus!

  Groetjes!
  Petra

 16. Katlijn Voordeckers
  Geplaatst op november 20, 2015 om 17:43 | Permalink

  Dank je wel voor je reactie Petra en heel fijn te lezen dat je er moed uit haalt. Want ondernemen is heel boeiend, maar ook meestal een grote uitdaging in combinatie met je omgeving. Maar je doet dat heel goed, biedt een prachtig gamma en bent zo gepassioneerd. Een welverdiend applaus! Groetjes Katlijn

 17. Petra Gielen
  Geplaatst op november 23, 2015 om 09:26 | Permalink

  Mooi! Een duwtje in de rug op deze maandagochtend.

 18. Katlijn Voordeckers
  Geplaatst op december 5, 2015 om 12:54 | Permalink

  Heel graag gedaan Petra!

 19. Geplaatst op december 4, 2015 om 09:24 | Permalink

  Katlijn,

  Wat laat je hier je meesterschap in het benoemen van het spannende proces van een vrouwelijke ondernemer zien… Ik voel een doorleefde boodschap, oprecht, krachtig en ontzettend inspirerend. Ik ben dankbaar dat ook jij helemaal in je kracht staat. Rechte rug, trots en met zoveel positieve uitstraling. Je laat voelen dat het oké is om te twijfelen, maar toont een alternatieve weg. Voorbij de twijfel, met zelfvertrouwen in het hier en nu! Ik wens je een constante flow van deze energie in 2016. I love it. Vicky

 20. Katlijn Voordeckers
  Geplaatst op december 5, 2015 om 12:54 | Permalink

  Dank je wel voor je mooie reactie Vicky! Twijfelen en ons schuldig voelen ervaren we allemaal wel eens. Maar of we blijven twijfelen en ons schuldig voelen, is een keuze die we zelf maken. De boodschap is inderdaad om niet te blijven wachten op applaus, maar om er zelf voor te durven gaan. En daar help jij ook heel wat mensen mee! Veel succes nog met alles wat je onderneemt Vicky!

 21. Geplaatst op november 6, 2016 om 09:59 | Permalink

  Ook al is dit een late reactie, mijn bewondering is er daarom niet minder op. OpMERKelijk goed geschreven en een brief om cadeau te doen op scharniermomenten van iedere ondernemende vrouw.
  Hartelijk,
  Francoise

Plaats een reactie

Je email zal nimmer op deze site vertoond worden, noch met anderen gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*